10.000 wensen!

Gepubliceerd op 28 oktober 2022 om 10:42

Nog even en we naderen de 10.000 wensvervullingen. TIENDUIZEND. De afgelopen dertig jaar hebben we 10.000 ernstig zieke kinderen weer wat veerkracht kunnen geven. Door naar ze te luisteren en te ontdekken wat echt hun diepste wens is.

 

Dansen in het Rijksmuseum, zingen met hun idool, in gesprek met Mark Rutte of lopen op de maan. Of zoals die lieve Liz op de cover, die wilde trouwen met haar broer Cas, omdat hij haar als de beste kan opvrolijken tijdens haar chemo’s.

 

Toen ik directeur werd van Make-A-Wish Nederland kwam ik er al snel achter dat het veel meer was dan ‘een leuk dagje uit’ en ontdekte ik dat het ons nog niet helemaal was gelukt een zuiver beeld te creëren van wat wij nu precies doen en wat de impact daarvan is. Dat gaat me aan het hart.

Wij bieden ernstig zieke kinderen (en in hun kielzog hun omgeving) niet alleen dat leuke dagje uit, maar een complete Wish Journey, waarmee we ze door voorbereiden, verheugen en vervullen voor een langere periode de regie weer in handen geven. Want dat is hard nodig als je ernstig ziek bent. Je wereld stort in, er is verdriet en onzekerheid en er verandert al zoveel. De magie en de blijdschap bij zo’n wens geeft kracht en energie, aan de kinderen en aan hun ouders. Ik ben zelf ook wenshaler en
ben vaak bij wensvervullingen aanwezig en die impact raakt me iedere keer weer. De eerste wensdie ik haalde was van Yassir, een basketballer met veel talent én een hersentumor. Hij wilde dolgraag een NBA-wedstrijd van de Golden State Warriors bijwonen in Californië. Zijn helden van tv wilde hij dolgraag in het echt zien, maar dat kon vast niet, dacht hij. Hij ging uiteindelijk met zijn opa, omdat ‘ie daar zo’n bijzondere band mee had, en met zijn beste vriend. Het nagenieten was enorm, dat weet ik
nog wel, hij was letterlijk in alle staten.

 

Alle kinderen die ik in de afgelopen jaren heb gezien, zitten in mijn hart. Sommigen zijn overleden. Ook Yassir. De behandeling van een ziekte is meer dan een medicijn alleen en een wensvervulling is meer dan een trip naar Californië. Positieve ervaringen kunnen de negatieve namelijk overstijgen, legt Prof. Barbara Fredrickson op pagina 16 uit. Drie positieve emoties blijken net zo sterk te zijn als één negatieve, omdat positieve emoties milder werken. Dat is de crux, vertelt ze. ‘Emoties hebben meer consequenties dan alleen op het moment waarop ze gevoeld worden. Positieve emoties hebben vaak een lange termijn effect.’ En dat is precies de belofte die we waar willen maken. Inmiddels weten we dat uit onderzoek van het CBS is gebleken dat er elk jaar ruim 1500 kinderen in aanmerking komen voor een wensvervulling.

 

Ook weten we uit ervaring dat er veel geld gaat naar onderzoek van levensbedreigende ziektes. Dat is mooi, maar wij vinden het ook belangrijk dat er mogelijkheden tot verlichtende vreugde, verheugen en nagenieten zijn voor Martinus, Pleun, Liz, Xanne en alle andere kinderen die nu al ziek zijn. Elke dag krijgen vier gezinnen een diagnose die ‘levensbedreigend’ heet. Ons doel is dat we voor al die gezinnen klaar mogen staan. En om dat voor elkaar te krijgen, wijzen we graag en onvermoeibaar op de impact van zo’n wens. Elke unieke wens voor elk uniek kind telt.

 

Daarom is hier het Wish Magazine. Want als ik zelf ook een wens mag doen, dan is het dat een wensvervulling standaard in het behandelplan van een arts staat en dat we daarmee nog meer impact kunnen maken voor al die kinderen die dat zo hard nodig hebben.

 

Hanneke Verburg,

Algemeen directeur

[Uit WISH Magazine 2 ]

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.